Прослава Дана школе 2023. године

Овогодишњи Дан школе и јубилеј ‒ 305 година од оснивања обележили смо низом активности и манифестација које су претходиле и…
November 21, 2023

Овогодишњи Дан школе и јубилеј ‒ 305 година од оснивања обележили смо низом активности и манифестација које су претходиле и пратиле централну свечаност одржану 11. октобра 2023. године.

Почевши од прве недеље септембра, у циљу развијања толеранције, саосећања и позитивних животних вредности у школи и животу, ученици и наставници су се забавили, научили и повезали кроз многобројне заједничке активности од којих свака носи аутентичан назив.

„Врлине и вредности које нас повезују”

На основу списка најлепших речи које су ученици бирали у оквиру наставе српског језика и књижевности у старијим разредима, направљене су картице са речима за разне врлине и вредности на 3 језика (српском, енглеском и немачком), а сваки ученик од петог до осмог разреда добио је по једну картицу. У млађим разредима је спроведена иста активност у оквиру разреда са картицама на српском језику. Задатак ученика са картицама био је да у школи пронађе друга два ученика који имају исту реч на преостала два језика. Осим забавног карактера ове потраге, ученици су научили и неколико нових страних речи.

„Осећања и шта са њима”

У млађим разредима на часовима српског језика, ученици су кроз анализу књижевних дела која се обрађују  разговарали о осећањима ликова, реакцијама, понашању код одређених осећања и начинима њиховог конструктивног исказивања. На часовима енглеског језика ученици су учили  да именују одређена осећања и представљају их. На часовима грађанског васпитања водили су се разговори о позитивним емоцијама и начинима превладавања негативних.

Тема „Животне вредности као највеће богатство” у старијим разредима објединила је све мини-теме које су груписане према предметима носиле су називе: „Магична моћ речи” (српски језик, страни језици), „Богатство различитости” (историја, географија, грађанско васпитање , верска настава), „Здравље и безбедност као животна вредност” (биологија, хемија, физика, техника и технологија, информатика).

Ученици су представљали 5 људских осећања користећи ликовни израз. Њихови радови су постављени на изложби која је носила назив „Израз емоције ‒ емоције у изразу”.

На часовима музичке културе, ученици су препознавали осећања у музичким делима, а на часовима физичког и здравственог васпитања изражавали осећања кроз покрет.

Одржани су одељенски турнири у игри „Не љути се човече” и шаху на којима су се ученици забавили, али и показали поштовање према својим противницима и здрав, фер-плеј такмичарски дух.

На часовима физичког и здравственог васпитања увежбавале су се вежбе релаксације и правилног дисања, тј. отпуштање негативних емоција кроз релаксацију.

Одиграна је популарна и традиционална фудбалска утакмица и турнир у игри „Између две ватре” између ученика и наставника у петак 8. септембра и четвртак 7. септембра.

Анимирани филм „У мојој глави” (Inside – out) приказан је свим одељењима у више групних пројекција у свечаној сали школе. Филм тематизује животједанаестогодишње девојчице по имену Рајли и њених 5 осећања – радост, туга, бес, страх и гађење који су представљени као ликови. Филм нам поручује много о природи наших осећања, тако да су након пројекције и на часовима одељенске заједнице спроведене радионице и разговори о вредностима које филм доноси.

Ликовни конкурс у старијим разредима имао је за тему обележавање јубилеја 305 година постојања школе и 100 година од прве кошаркашке утакмице у Србији одигране у нашој школи. На ученичким радовима представљени су главни мотиви и историјска веза школе и кошарке, као и важност спорта у дечијем животу. На ликовном конкурсу додељене су дипломе и кошаркашке лопте као награде за три најоригиналнија и најуспешнија рада ученика.

Организована је активност на новоотвореном кошаркашком терену у старијим разредима, а ученици су имали прилику да одиграју баскет и одмере снаге уз помоћ тренера и првака Србије у баскету 3 на 3 који су улепшали догађај заједно са публиком коју су чинила друга одељења. 

Централна манифестација прославе дана школе одржала се 11. октобра у дворишту објекта у Улици краља Петра. Том приликом свечано смо обележили више јубилеја: 305 година постојања школе, 100 година од прве кошаркашке утакмице која се одиграла у дворишту школе, као и 75 година од оснивања Кошаркашког савеза Србије, великог школског партнера и пријатеља. Хор школе наступио је са пригодним нумерама, а на крају догађаја ученици су имали прилику да испробају новоотворени терен.

Од 24. до 26. октобра 2023. године, у сарадњи са Медијским едукативним центром започет је  циклус приказивања PJ International Suitcase – кофера са најбољим светским филмовима за децу и младе. Филмови су приказивани ученицима млађих разреда наше школе, као и гостима ‒  предшколцима из ПУ „Дечји дани”.

Овим пројекцијама присуствовавала је и директорка Prix Jeunesse International, госпођа Кирстен Шнајд и волонтери Медијског едукативног центра из Италије који представљају  партнерску организацију European Grants International Academy (Међународна академија европских грантова) из Италије, а у оквиру пројекта Европске комисије Еразмус+ из области образовања одраслих који су задужени за визуелизацију.

Малишани из  ПУ „Дечји дани” и њихови старији другови уживали су у изабраним филмовима, а након приказивања размењени су утисци уз изражену жељу да се ова сјајна сарадња настави.

У данима 1 ‒ 3. новембра, а у вези са већ реализованим пројектом о Стевану Стојановићу Мокрањцу, одржала се манифестација „Мали Мокрањчеви дани”. У среду, 1.11. одељења првог разреда приказала су своју кореографију на мелодију „Ал је леп овај свет” коју је компоновао Мокрањац на текст Јована Јовановића Змаја. У госте нам је тим поводом дошла и наступила група предшколаца из вртића „Мајски цвет” са васпитачицама Јеленом Кујунџић и Емилијом Вељковић.

У четвртак, 2. новембра заједно су наступили  ученици 3. и 4. разреда певајући песме из Мокрањчевих руковети по сопственом избору.

У петак,  3. новембра за своје вршњаке у публици свирали су ученици трећег, четвртог и другог разреда. Сви учесници „Мокрањчевих дана” награђени су дипломама.

Током недеље су ученици слушајући Мокрањчеву „Пету руковет” кроз ликовни израз осликавали његов портрет, али и „оживљавали” ноте, клавир, виолину… Резултати њихових радова представљени су на паноима у виду школске изложбе, а најупешнији радови награђени дипломама.

Током последње недеље октобра, чланови ученичког парламента спровели су хуманитарну акцију одвајања, сортирања и преношења гардеробе и обуће из школског одељка за „Изгубљено – нађено”. Заборављену гардеробу која је дуже време у школи, а не припада садашњим ђацима су након прања спаковали како би се превезла у Свратиште за децу на Новом Београду.

Ученички хобији, интересовања, фотографије, видео-клипови

На свим спратовима и на улазу у школу постављени су ТВ уређаји на којима се приказују различити садржаји који тематизују школски живот и које су ученици сами правили и снимали претходних школских година. Према ученичким реакцијама, приказивање у школи позитивно и охрабрујуће делује на њих, а мотивише их да своје садржаје, видео-епизоде и идеје наставе да спроводе у дело. Ученици на нивоу свог одељења, а преко представника у парламенту прикупљају додатни материјал који би могао да се приказује у школи.

Поводом обележавања Међународног дана толеранције, на предлог Ученичког парламента и Тима за заштиту ученика од насиља, 16.11. је одржан дан „замене улога” наставника и ученика.

Повезане вести из наше школе

Мојсије Петровић

Мојсије Петровић

И, почећемо од почетка. А на почетку он, Мојсије Петровић, митрополит и утемељитељ наше школе....

Карневал 29. 9. 2023.

Карневал 29. 9. 2023.

Поводом првог дана јесени, лепота боја, плодова и промена које са собом носи ђаци су са својим...

Добро нам дошли!

Добро нам дошли!

Ближи се крај летњег распуста! Јесте ли се одморили? Јесте ли научили нешто ново? Прочитали нешто...