Select Page

Прослава Дана школе 2023. године

Овогодишњи Дан школе и јубилеј ‒ 305 година од оснивања обележили смо низом активности и манифестација које су претходиле и…
November 21, 2023

Овогодишњи Дан школе и јубилеј ‒ 305 година од оснивања обележили смо низом активности и манифестација које су претходиле и пратиле централну свечаност одржану 11. октобра 2023. године.

Почевши од прве недеље септембра, у циљу развијања толеранције, саосећања и позитивних животних вредности у школи и животу, ученици и наставници су се забавили, научили и повезали кроз многобројне заједничке активности од којих свака носи аутентичан назив.

„Врлине и вредности које нас повезују”

На основу списка најлепших речи које су ученици бирали у оквиру наставе српског језика и књижевности у старијим разредима, направљене су картице са речима за разне врлине и вредности на 3 језика (српском, енглеском и немачком), а сваки ученик од петог до осмог разреда добио је по једну картицу. У млађим разредима је спроведена иста активност у оквиру разреда са картицама на српском језику. Задатак ученика са картицама био је да у школи пронађе друга два ученика који имају исту реч на преостала два језика. Осим забавног карактера ове потраге, ученици су научили и неколико нових страних речи.

„Осећања и шта са њима”

У млађим разредима на часовима српског језика, ученици су кроз анализу књижевних дела која се обрађују  разговарали о осећањима ликова, реакцијама, понашању код одређених осећања и начинима њиховог конструктивног исказивања. На часовима енглеског језика ученици су учили  да именују одређена осећања и представљају их. На часовима грађанског васпитања водили су се разговори о позитивним емоцијама и начинима превладавања негативних.

Тема „Животне вредности као највеће богатство” у старијим разредима објединила је све мини-теме које су груписане према предметима носиле су називе: „Магична моћ речи” (српски језик, страни језици), „Богатство различитости” (историја, географија, грађанско васпитање , верска настава), „Здравље и безбедност као животна вредност” (биологија, хемија, физика, техника и технологија, информатика).

Ученици су представљали 5 људских осећања користећи ликовни израз. Њихови радови су постављени на изложби која је носила назив „Израз емоције ‒ емоције у изразу”.

На часовима музичке културе, ученици су препознавали осећања у музичким делима, а на часовима физичког и здравственог васпитања изражавали осећања кроз покрет.

Одржани су одељенски турнири у игри „Не љути се човече” и шаху на којима су се ученици забавили, али и показали поштовање према својим противницима и здрав, фер-плеј такмичарски дух.

На часовима физичког и здравственог васпитања увежбавале су се вежбе релаксације и правилног дисања, тј. отпуштање негативних емоција кроз релаксацију.

Одиграна је популарна и традиционална фудбалска утакмица и турнир у игри „Између две ватре” између ученика и наставника у петак 8. септембра и четвртак 7. септембра.

Анимирани филм „У мојој глави” (Inside – out) приказан је свим одељењима у више групних пројекција у свечаној сали школе. Филм тематизује животједанаестогодишње девојчице по имену Рајли и њених 5 осећања – радост, туга, бес, страх и гађење који су представљени као ликови. Филм нам поручује много о природи наших осећања, тако да су након пројекције и на часовима одељенске заједнице спроведене радионице и разговори о вредностима које филм доноси.

Ликовни конкурс у старијим разредима имао је за тему обележавање јубилеја 305 година постојања школе и 100 година од прве кошаркашке утакмице у Србији одигране у нашој школи. На ученичким радовима представљени су главни мотиви и историјска веза школе и кошарке, као и важност спорта у дечијем животу. На ликовном конкурсу додељене су дипломе и кошаркашке лопте као награде за три најоригиналнија и најуспешнија рада ученика.

Организована је активност на новоотвореном кошаркашком терену у старијим разредима, а ученици су имали прилику да одиграју баскет и одмере снаге уз помоћ тренера и првака Србије у баскету 3 на 3 који су улепшали догађај заједно са публиком коју су чинила друга одељења. 

Централна манифестација прославе дана школе одржала се 11. октобра у дворишту објекта у Улици краља Петра. Том приликом свечано смо обележили више јубилеја: 305 година постојања школе, 100 година од прве кошаркашке утакмице која се одиграла у дворишту школе, као и 75 година од оснивања Кошаркашког савеза Србије, великог школског партнера и пријатеља. Хор школе наступио је са пригодним нумерама, а на крају догађаја ученици су имали прилику да испробају новоотворени терен.

Од 24. до 26. октобра 2023. године, у сарадњи са Медијским едукативним центром започет је  циклус приказивања PJ International Suitcase – кофера са најбољим светским филмовима за децу и младе. Филмови су приказивани ученицима млађих разреда наше школе, као и гостима ‒  предшколцима из ПУ „Дечји дани”.

Овим пројекцијама присуствовавала је и директорка Prix Jeunesse International, госпођа Кирстен Шнајд и волонтери Медијског едукативног центра из Италије који представљају  партнерску организацију European Grants International Academy (Међународна академија европских грантова) из Италије, а у оквиру пројекта Европске комисије Еразмус+ из области образовања одраслих који су задужени за визуелизацију.

Малишани из  ПУ „Дечји дани” и њихови старији другови уживали су у изабраним филмовима, а након приказивања размењени су утисци уз изражену жељу да се ова сјајна сарадња настави.

У данима 1 ‒ 3. новембра, а у вези са већ реализованим пројектом о Стевану Стојановићу Мокрањцу, одржала се манифестација „Мали Мокрањчеви дани”. У среду, 1.11. одељења првог разреда приказала су своју кореографију на мелодију „Ал је леп овај свет” коју је компоновао Мокрањац на текст Јована Јовановића Змаја. У госте нам је тим поводом дошла и наступила група предшколаца из вртића „Мајски цвет” са васпитачицама Јеленом Кујунџић и Емилијом Вељковић.

У четвртак, 2. новембра заједно су наступили  ученици 3. и 4. разреда певајући песме из Мокрањчевих руковети по сопственом избору.

У петак,  3. новембра за своје вршњаке у публици свирали су ученици трећег, четвртог и другог разреда. Сви учесници „Мокрањчевих дана” награђени су дипломама.

Током недеље су ученици слушајући Мокрањчеву „Пету руковет” кроз ликовни израз осликавали његов портрет, али и „оживљавали” ноте, клавир, виолину… Резултати њихових радова представљени су на паноима у виду школске изложбе, а најупешнији радови награђени дипломама.

Током последње недеље октобра, чланови ученичког парламента спровели су хуманитарну акцију одвајања, сортирања и преношења гардеробе и обуће из школског одељка за „Изгубљено – нађено”. Заборављену гардеробу која је дуже време у школи, а не припада садашњим ђацима су након прања спаковали како би се превезла у Свратиште за децу на Новом Београду.

Ученички хобији, интересовања, фотографије, видео-клипови

На свим спратовима и на улазу у школу постављени су ТВ уређаји на којима се приказују различити садржаји који тематизују школски живот и које су ученици сами правили и снимали претходних школских година. Према ученичким реакцијама, приказивање у школи позитивно и охрабрујуће делује на њих, а мотивише их да своје садржаје, видео-епизоде и идеје наставе да спроводе у дело. Ученици на нивоу свог одељења, а преко представника у парламенту прикупљају додатни материјал који би могао да се приказује у школи.

Поводом обележавања Међународног дана толеранције, на предлог Ученичког парламента и Тима за заштиту ученика од насиља, 16.11. је одржан дан „замене улога” наставника и ученика.

Повезане вести из наше школе