Школа некада

ИСТОРИЈАТ И ТРАДИЦИЈА ШКОЛЕ

Основна школа Краљ Петар Први налази се између Саборне цркве и Калемегдана и пројектована је 1906. године. Ова школа је дело најмлађе жене архитекте у Србији, Јелисавете Начић, која ју је пројектовала у својој                   23. години, и представља украс школске архитектуре. Школа је основана далеке 1718. године, па представља уједно и најстарију школу у Србији. Зграда школе је под заштитом државе, заведена под редним бројем 1.

Кроз историју школа је мењала име (Елементарна, Мала, Варошка, Школа код Саборне цркве, Основна мушка и женска школа код Саборне цркве, Школа број један, ОШ Браћа Рибар и ОШ Краљ Петар Први. Утемељитељ ове школе је био митрополит Мојсије Петровић који је за потребе школе довео прве учитеље из Русије. Tемељ учитељству у овој школи поставио је Вук Стефановић Караџић који је у овој школи радио као учитељ. У овој школи био је учитељ и господин Стеван Стева Тодоровић, који је први у школе у Србији увео наставу физичког васпитања. Као учитељи радили су још и Јован Миодраговић и Павле Шафарик.

У дворишту школе је 1923. године одиграна прва кошаркашка утакмица у Београду. Касније, ученици ове школе Зоран Славнић и Драган Капичић, као и многи други ђаци, постали су врсни кошаркаши југословенске репрезентације. Оно што је специфичност и вредност ове школе јесу многе знамните личности које су својим радом допринеле изградњи и утемељењу ове школе, тако да је она већ дуги низ година једна од најугледнијих школа у Србији.

Aприла 1967. школа је поносна на све своје ђаке и на сав њихов допринос науци, спорту, култури, уметности Београда и Републике Србије. Огрешићемо се о многе, али неке морамо да напоменемо: Михајло Петровић Алас, Стеван Мокрањац, Моша Пијаде, Павле Савић, Лола и Јурица Рибар, Владета Јеротић, Светозар Глигорић, Ружица Сокић, Никола Симић, Божа Продановић, Миња Субота… Школа има своју химну за коју је музику написао Миња Субота, а текст Саша Трајковић.

Име школе кроз историју

1718-1839  Мала српска школа у Београду
1839-1844 Варошка нормална школа у Београду
1844-1878 Основна школа код Саборне цркве
1878-1925 Основна мушка и женска школа код Саборне цркве
1925-1945 Основна школа Краљ Петар Први
1945-1952 Основна школа број 1
1952-1993 Основна школа Браћа Рибар
Од 1993. Основна школа Краљ Петар Први